16.01.2020 – Kako se finansiralo poduzetništvo u BiH tokom 2019. godine

S obzirom na važnost podrške države i nevladinih organizacija biznisu, agencija za praćenje i analizu javnih nabavki Briefing iz Sarajeva analizirala je objave u 2019. godini u domeni finansiranja poduzetništva.

Briefing u okviru svojih servisa za praćenje tendera u BiH prati više od 2.500 izvora.

Analizirano je ukupno 970 objavljenih dokumenata iz oblasti finansiranja poduzetnika. Analiza obuhvaća objave javnih poziva za finansiranje, sufinansiranje poduzetnika, dodjele sredstava za razvoj poslovanja, grantove, kreditna sredstva, zapošljavanje i poticaje u privredi. U 2019. godini objavljeno je 4% manje poziva za privrednike nego u 2018. godini.
U novinama, na međunarodnim web stranicama i u službenim izvorima objavljeno je 165 poziva iz oblasti podrške biznisu: 145 poziva, 5 dodjela ili rezultata javnih poziva te 15 ispravaka ili poništenja. Od ovog broja, 86% je objavljeno u dnevnim i periodičnim novinama, 11% na međunarodnim web stranicama a 3% u službenim izvorima. U Federaciji BiH je objavljeno 77%, a u Republici Srpskoj 23% poziva.

Na domaćim web stranicama (općine, gradovi, ministarstva, i sl.) objavljeno je preko 800 dokumenata iz navedene tematike. Od ukupnog broja analiziranih objava, 737 su bili pozivi/obavještenja od kojih je 17 poništeno. Objavljeno je 58 rezultata za objavljene pozive. Regionalna zastupljenost objava na web stranicama izgleda ovako: 76% u Federaciji BiH, 23% u Republici Srpskoj i 1% objava u Brčko Distriktu.

U ukupnom broju poziva za finansiranje privrede u 54 se pominju projekti za osnaživanje i finansiranje žena i poduzetništva žena. Više od 230 poziva je bilo za grantove, a 48 ih je raspisano za kreditna sredstva namijenjena privredi. Mala i srednja preduzeća se pominju u 65 poziva, oblast trgovine u 47, a obrt i zanati u 98 poziva. Objavljeno je 65 poziva za mlade i 71 poziv za ‘start up’ preduzeća.

Pozive za finansiranje privrede u 2019. godini objavljivala su nadležna ministarstva, općine, gradovi, ambasade, gradske i regionalne razvojne agencije ali i domaće i strane nevladine organizacije.

https://www.briefing.ba/analize/

Komentariši